Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ (με κάποια πισωγυρίσματα βέβαια), σιγά σιγά αρχίζουμε πάλι να μαζευόμαστε με την παρέα, πάντα κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, και γενικά όλα φωνάζουν ότι ένα barbeque είναι μια πολύ καλή ιδέα! Απαντάμε λοιπόν στο μεγάλο ερώτημα: Γιατί λέμε «ΝΑΙ» στην ψησταριά υγραερίου!

Εξοπλιστείτε και ξεκινήστε τα ψησίματα

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια ψησταριά. Το δίλημμα με το οποίο θα βρεθείτε αντιμέτωποι είναι αν θα προτιμήσετε ψησταριά υγραερίου ή την κλασική με κάρβουνο. Μια λίστα με το τι χρειάζεται να προσέξετε, θα σας βοηθήσει να πάρετε την τελική απόφαση:

Η κατασκευή της

Χρειάζεστε μια ψησταριά καλής κατασκευής, που θα αντέχει στο χρόνο, θα έχει εξαρτήματα που θα μπορείτε να αλλάζετε σε περίπτωση που κάτι χαλάσει και γενικά μαζί της θα χτίσετε μια… σχέση ζωής. Προσέξτε τα υλικά, τη συναρμολόγηση, τη στιβαρότητά της και φυσικά το πόσο εύκολη είναι στη χρήση της.

υγραέριο σε ψησταριά

Ευκολία στη χρήση

Ποιος θέλει να περνάει το μισό του πρωινό φυσώντας πάνω από μια συσκευή ενώ οι φίλοι γύρω γύρω διασκεδάζουν; Σκεφτείτε ότι με τη ψησταριά υγραερίου αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού για να έχετε φωτιά. Τέρμα πια η αναμονή για να ανάψουν τα κάρβουνα, τέρμα πια ο κίνδυνος να σας σβήσουν στη διάρκεια του ψησίματος!

Επίσης, αντίθετα με τα κάρβουνα, η ψησταριά υγραερίου είναι εύκολη στη χρήση για τους αρχάριους μάγειρες, αφού υπάρχει καλύτερος έλεγχος της θερμοκρασίας. Εάν πάλι έχετε φτάσει σε πιο «επαγγελματικό» επίπεδο, οι δυνατότητες που σας παρέχει μία ψησταριά υγραερίου, θα σας λύσει τα χέρια.

Θέμα περιβάλλοντος αλλά και… υγείας

Αυτά τα 2 θέματα τείνουν να ενώνονται. Κάθε ευσυνείδητος πολίτης προβληματίζεται για το τι μπορεί να κάνει ώστε να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στο ελάχιστο δυνατόν.

Επομένως, μπορεί κάποιοι από εσάς να πιστεύετε ότι τα κάρβουνα είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία και το περιβάλλον. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και μπορεί να σας εκπλήξει.

Πρώτα, να σημειώσουμε ότι στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται μόνο το 25-30% από την ποσότητα ξύλου που βάζετε αρχικά στη συσκευή σας.

Επιπλέον, όταν καίγεται το κάρβουνο παράγει 3 φορές την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγει το υγραέριο. Όλο αυτό διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντάς την, ενώ εσείς ως ψήστες, εισπνέετε και τη μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, που ταυτόχρονα διαχέεται στον άμεσο χώρο σας και στο σπίτι σας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επιβαρυντική αν σκεφτείτε ότι τα κάρβουνα δεν ανάβουν και σβήνουν με ένα κουμπί. Αντίθετα, σαν διαδικασία παίρνει τον χρόνο της, όπως είπαμε και παραπάνω.

Από άποψη υγείας τα πράγματα δεν δείχνουν καλύτερα με τα κάρβουνα. Η τριπλάσια παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (σε αντίθεση με τη ψησταριά υγραερίου), συμβάλλει στην αύξηση της τρύπας του όζοντος, και στην εκπομπή περισσότερων καρκινογόνων ουσιών.

Το συμπέρασμα που βγάζει κάποιος είναι ότι η ψησταριά υγραερίου είναι η κατάλληλη λύση για όσους νοιάζονται για το περιβάλλον και την υγεία των αγαπημένων σας προσώπων.

Εφόσον λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στην αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού και φυσικά να καλέσετε την παρέα για να ξεκινήσετε τα ψησίματα!

Και από εμάς… καλά barbecue!

φιάλες υγραερίου barbeque διανομή

Tip: Εμείς στην GS Gas, είμαστε πάντα στη διάθεσή σου όταν χρειαστείς φιάλη υγραερίου για το barbeque, στα τηλέφωνα 210 9423213, 693 8076169 και στο gsgas.gr.