Είναι σίγουρο πλέον ότι οι σύγχρονες σόμπες και κουζίνες υγραερίου έχουν όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που τις κάνουν ασφαλείς για χρήση. Το υγραέριο, εάν τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας, είναι ένα ασφαλές καύσιμο. Επιζητά όμως και την προσοχή μας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε σε υποψία διαρροής;

Καταρχήν θα πρέπει να εμπιστεύεστε τις συσκευές και τις εγκαταστάσεις σας. Γι’ αυτό χρειάζεται να προτιμάτε εξειδικευμένα συνεργεία που θα κάνουν την εγκατάσταση υπεύθυνα και σωστά. Και φυσικά να τηρείτε τους απαραίτητους κανόνες χρήσης και να ακολουθείτε ρητά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Επειδή όμως είναι καλό να έχετε το νου σας για να εντοπίσετε αμέσως όποια αλλαγή συμβεί στη συσκευή υγραερίου, σας ετοιμάσαμε κάποια βασικά tips που θα σας βοηθήσουν.

υγραέριο ασφαλές

Εμπιστευτείτε τη μύτη σας

Σας ενοχλεί η μυρωδιά που βγάζει η σόμπα υγραερίου όταν την ανάβετε; Με την παρακάτω πληροφορία θα αλλάξετε γνώμη. Καθώς το υγραέριο είναι άοσμο και άρα δεν θα παίρνατε είδηση σε περίπτωση διαρροής, οι κατασκευαστές πρόσθεσαν μία ουσία με έντονη μυρωδιά (μερκαπτάνη), σαν ένα επιπλέον μέτρο προστασίας. Έτσι εάν μυρίσετε κάτι έντονα δυσάρεστο, ελέγξτε γιατί πιθανώς να έχετε κάποια διαρροή.

Ανοίξτε τα αυτιά σας

Αν μέσα στην ησυχία ακούσετε έναν μικρό συριγμό να έρχεται από τη συσκευή υγραερίου, τότε η διαρροή είναι μια σημαντική πιθανότητα. Κλείστε τη συσκευή και καλέστε τους ειδικούς  για να βοηθήσουν.

Αυξημένη κατανάλωση

Βλέπετε ότι η φιάλη ή η δεξαμενή υγραερίου σας τελείωσε γρήγορα σε σχέση με τις άλλες φορές; Ίσως μια διαρροή που ξέφυγε της προσοχής σας, να είναι η αιτία. Συζητήστε με τους ειδικούς και κάντε τους απαραίτητους ελέγχους.

Φλόγα με ύποπτο χρώμα

Η φλόγα κάθε συσκευής υγραερίου είναι μπλε όταν λειτουργεί σωστά. Αν παρατηρήσετε μια κόκκινη ή κίτρινη φλόγα στη συσκευή τότε υπάρχει πιθανότητα διαρροής. Μπορεί απλά να χρειάζεται καθάρισμα ο μηχανισμός. Για να είστε όμως 100% σίγουροι ότι όλα λειτουργούν ρολόι, καλέστε έναν επαγγελματία για έναν επιπλέον έλεγχο.

Νιώθετε αδιαθεσία

Ξαφνικά νιώθετε ζαλάδες, πόνο στο στήθος, υπνηλία και κούραση; Αναζητήστε ιατρική βοήθεια και ψάξτε για διαρροή στη συσκευή υγραερίου.

Η ασφάλεια της καινούριας σας συσκευής υγραερίου είναι δεδομένη. Όμως… στραβοτιμονιές μπορούν να τύχουν στον καθένα. Εσείς φροντίστε πάνω απ’ όλα να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και να κινηθείτε γρήγορα. Αν εντοπίσετε κάποια διαρροή υγραερίου στο σπίτι σας ή έχετε έστω την υποψία, τότε καλύτερα να ανοίξετε πόρτες και παράθυρα και να απομακρυνθείτε από την οικία σας. Καλέστε τους ειδικούς για βοήθεια, μόνο όταν έχετε βρεθεί σε ασφαλές σημείο.

Έλεγχος διαρροής υγραερίου

Πιστεύετε ότι υπάρχει διαρροή υγραερίου στις συνδέσεις, τις σωληνώσεις ή ακόμα και στη στρόφιγγα της φιάλης; Προσοχή: Δεν ελέγχουμε με αναπτήρα! Κι όμως θα το δείτε συχνά, ακόμα και από λεγόμενους «επαγγελματίες», όμως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία. Ο σωστός τρόπος, είναι να παρασκευάσουμε λίγο σαπουνόνερο και να το απλώσουμε στην επιφάνεια που ελέγχουμε. Εάν δούμε ότι βγάζει φυσαλίδες, σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή. Κλείνουμε αμέσως την παροχή και καλούμε τεχνική βοήθεια.

Μη δοκιμάσετε καμία πατέντα που σας είπε ο ξάδερφος του κουμπάρου σας ή διαβάσατε στο internet. Μην ανάψετε… τσιγάρο, μη χρησιμοποιήσετε το κινητό σας και μην ανάψετε κανένα διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος. Προτεραιότητα έχει πάντα η ασφάλειά σας.

Αγοράζετε πάντα φιάλες μόνο από εταιρείες που έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και απαιτούμενες άδειες εμφιάλωσης. Και φυσικά αν δεν είστε 100% σίγουροι ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε σωστά τη φιάλη υγραερίου, μην το ρισκάρετε. Η σωστή και υπεύθυνη εγκατάσταση της είναι το Α και το Ω της ασφάλειας. Στη Gs Gas θεωρούμε την ασφάλεια πρωταρχικό μας στόχο και έχουμε θεσπίσει αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας υγραερίου. Γι’ αυτό και μπορείτε να καλέσετε τη GS Gas και να εμπιστευθείτε τα του υγραερίου, στους ειδικούς!